UPDATE 19.00 Liderii USR au declarat, după întâlnirea de duminică seară cu unioniștii conduși de George Simion, că România trebuie să sprijine societatea civilă de peste Prut, trebuie să încurajeze accesul presei românești în Republica Moldova și să asigure investiții.
„Din punct de vedere concret trebuie să încurajăm prin granturi societatea civilă care luptă pentru respectarea legii, pentru statul de drept în Republica Moldova și trebuie să încurajăm accesul mediei din România pe piața din Republica Moldova și să încurajăm printr-un fond guvernamental investiții românești în Republica Moldova”, a afirmat președintele USR, Nicușor Dan, la finalul întrevederii cu liderii unioniștilor.
„Avem o sensibilitate pentru românii care trăiesc în Rrepublica Moldova. Consider că avem o responsabilitate pentru ei. În momentul de față nu există încă voința majorității cetățenilor din Republica Moldova pentru unire. Considerăm că România trebuie să se implice în democratizarea, în funcționarea instituțiilor din Republica Moldova. România trebuie să constituie un model, atât ca societate, cât și ca spațiu economic pentru Republica Moldova”, a mai spus el.
La rândul său, George Simion a declarat că a găsit deschidere în cadrul USR pentru subiectul românilor din Republica Moldova. „Am abordat câteva teme de interes cum ar fi interconectarea energetică și spațiul mediatic comun și am analizat programul electoral din acest moment al USR la care o să venim cu anumite idei și anumite propuneri. Considerăm că regăsirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului, dacă va exista o majoritate în ambele părți, va fi îmbrățișată și de USR”, a declarat Simion.
UPDATE 18.00 Manifestanții basarabeni au strâns corturile din Piața Universității și au plecat către case, îmbarcați în autocare înmatriculate în Republica Moldova.
UPDATE 15.40 Senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanții platformei unioniste ”Acțiunea 2012′, că solicitările prezentate de liderul unioniștilor, George Simion, sunt legitime și că PSD este deschis la propunerea privind o declarație a Parlamentului pe tema unirii României cu Republica Moldova.
”Am vorbit cu domnul președinte Dragnea să includem acest lucru și în programul pe care noi îl definitivăm în aceste zile”, a spus Andronescu.
”Ideea de a avea niște responsabili fie din Guvern, fie din partidele politice care să se ocupe de relația cu Republica moldova mi se pare la fel de oportună și de realizabilă. Cel puțin din punct nostru de vedere cu certitudine”, a mai spus Andronescu.
Totodată, Andronescu a afirmat că solicitările ca Basarabia să fie cuprinsă în sărbătorile Marii Uniri din 1918, peste doi ani, sunt legitime. În plus, senatorul PSD a afirmat că, în zilele următoare, va exista o discuție și cu liderul PSD, Liviu Dragnea, și că a cerut explicații publice din partea ministrului Dragoș Tudorache.
”Ministrul de Interne și cei ce au organizat evenimentul de ieri așa cum l-au organizat trebuie să iasă public să dea o explicație, cei doi interlocutori ai noștri de astăzi au fost tratați într-o manieră pe care eu aproape că nu puteam să-mi imaginez că o să mai văd în România anului 2016”, a mai spus Andronescu.
UPDATE 15:00 Prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, a declarat, pentru Gândul, că liberalii nu au programat, pentru duminică, conform informațiilor pe care le deține, nicio întâlnire cu George Simion, liderul „unioniștilor”, și că o decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, luni, în ședința BPN al PNL.
UPDATE 14:30 ALDE a cerut duminică demisia ministrului Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, pentru modul în care reprezentanții MAI au procedat în cazul incidentelor de la marșul unioniștilor. Copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a declarat că, în viziunea sa, primul pas ar trebui să fie un lobby susținut din partea României la nivelul UE astfel încât prin ”derogări” Republica Moldova să fie în comunitatea europeană.
”ALDE condamnă ferm atitudinea pe care reprezentanții ministerului de Interne au avut-o la mitingul de ieri. (…) Cred că se putea găsi o cale a dialogului și intervenția de ieri putea fi evitată. O demisie ar fi mai mult decât un gest de responsabilitate, de asumare, dl Tudorache a procedat greșit”, a spus Daniel Constantin, în urma discuției cu liderii unioniștilor.
Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre un set de măsuri concrete pe care George Simion urmează să le prezinte public în perioada următoare.
”Încercăm prin dialog, încet-încet să ne asumăm toate aceste măsuri astfel încât să ne îndeplinim obiectivul comun”, a mai spus liderul ALDE.
”I-am asigurat pe protestatari că la ALDE nu avem decât să continuăm drumul pe care l-am început cu mulți ani în urmă, suntem aici reprezentanți care am fost într-un guvern mai mult decât apropiat de Republica Moldova”, a concluzionat Daniel Constantin.
La rândul său, liderul unioniștilor, George Simion a apreciat susținerea pe care a găsit-o la ALDE.
UPDATE 12:30 Președintele PMP, Traian Băsescu, a propus, duminică, înființarea Ministerului Reunificării, precizând că susține în totalitate unirea României cu Republica Moldova.
„Trebuie vorbit, trebui creat un minister al Reunificării pentru că aici drumul este bătătorit, a făcut-o Germania în condițiile existenței actului final de la Helsinki și exact după prevederile finale ale actului de la Helsinki. Cum la fel, tot după actul final de la Helsinki s-a despărțit Cehoslovacia. Tot în baza aceluiași articol 1care dă drept popoarelor să stabilească pin referendum sau prin vot în Parlament modul cum își vor duce viața în continuare. (…) România are doar de câștigat de pe urma reunificării din punct de vedere al populației, al teritoriului, va deveni una dintre puterile agricole ale Europei. Având în vedere situația din Transnistria, în următorii 10 ani nu se poate realiza reunificarea”, a declarat Băsescu, în urma discuției cu liderii unioniștilor.
Întrebat când va fi posibilă unirea, liderul PMP a precizat că „atunci când va vrea parlamentul de la Chișinău”.
„Un pas ar fi utilizarea leului românesc în R.M., pentru accelerarea procesului de unificare”, a completat Băsescu, precizând că politicienii nu ar trebui să se „joace” cu referendumul, pentru că acesta trebuie lansat la un moment potrivit, dând exemplul Marii Britanii.
În ceea ce privește modul în care au intervenit jandarmii, ieri, în Piața Victoriei, Băsescu a revenit asupra afirmațiilor făcute, susținând, de această dată, că nu consideră ilegală intervenția jandarmilor, „având în vedere nerespectarea autorizației primite de la primărie”.
UPDATE: Liderul unioniștilor, George Simion, a declarat, la sediul PMP, că „dacă România vrea, poate să obțină o majoritate unionistă peste Prut”.
„În Republica Moldova procentul unioniștilor e din ce în ce mai mare, dar pentru a obține o majoritate unionistă e nevoie de implicare a statului român. Fără ca statul român să nu dea semnalul acolo nu o să ajungem la o majoritate unionistă. Dacă România vrea, poate să obțină o majoritate unionistă peste Prut. Trebuie doar să vrem și să ne asumăm”, a declarat liderul unioniștilor.
Liderii manifestanților au anunțat că se vor întâlni, duminică, la sediul PNL cu vicepreședintele PNL, Cezar Preda, urmând ca la ora 12.00 să meargă la sediul PMP, unde se vor întâlni cu fostul președinte, Traian Băsescu, iar la ora 13.00 la sediul ALDE, unde vor fi primiți de copreședintele ALDE, Daniel Constantin, iar la ora 17.00 la sediul USR.
Manifestanții spun că vor rămâne și duminică, pe parcursul întregii zile, în Piața Universității și fac apel la toți românii care vor reunificarea României cu Republica Moldova să li se alăture. Totodată, solicită liderilor politici din România să vină pe ,,baricada” de la Universitate și să își asume unirea că proiect de țară.
Liderii manifestanților anunță că la ora 10 vor veni revoluționarii să îi susțină, iar la ora 16 cer tuturor celor care susțin unirea să li se alăture în Piața Universității.
Manifestanții care au ridicat baricada la Piața Universității din București precizează că vor rămâne în stradă până când premierul României și reprezentanții partidelor politice își vor asuma clar că vor susține o Declarație de unire cu Republica Moldova, adoptată de Parlamentul României și că vor trata Unirea ca proiect de țară cu toți pașii concreți aferenți acestui proiect național. Termenul-limită pentru un răspuns din partea liderilor principalelor formațiuni politice din România anunțat de unioniști este duminică, ora 14:00.
Între timp, unioniștilor li s-au alăturat și reprezentanți ai Asociației 21 Decembrie 1989, în frunte cu președintele asociației, Doru Mărieș.
Zeci de basarabeni și-au petrecut noaptea în corturile amplasate în Piața Universității, aceștia declarând că vor rămâne și duminică acolo și fac apel căre toți românii să li se alăture, a declarat liderul manifestanților, George Simion, pentru MEDIAFAX. Pe parcursul nopții trecute, manifestanții au fost păziți de echipajele de jandarmi, fără a mai exista incidente.
Liderii manifestanților cer, ca la ora 16.00, toți cei care susțin unirea să li se alăture în Piața Universității.
Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, sâmbătă, inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei, care au condus la reținerea celor cinci participanți la Marșul pentru Basarabia, potrivit MAI.
„Ministrul Afacerilor Interne a precizat că nu va ezita să ia măsuri în situația în care au fost săvârșite abuzuri în timpul intervenției jandarmilor. Jandarmii au primit dispoziție să nu intervină în derularea
manifestației din Piața Universității, decât pentru a asigura protecția participanților și fluidizarea traficului din zonă”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis sâmbătă MEDIAFAX.
În urma incidentelor de la marșul de sâmbătă, patru protestatari au fost amendați cu câte 3.000 de lei.
„În apropiere de Piața Victoriei, un grup de aproximativ 5-10 persoane a încercat să intre pe Calea Victoriei, forțând astfel cordonul de jandarmi. Prin echipele de dialog alate la fața locului, s-a discutat cu aceștia, li s-a explicat calea legală, aceștia nu au înțeles, după care s-a acționat punctual, iar cele cinci persoane au fost extrase din rândul manifestanților și conduse la secțiile de poliție. Cele cinci persoane au fost conduse la sediul Secției 4 Poliție pentru a li se stabili identitatea și a se lua măsurile legale asupra acestora, drept pentru care patru persoane dintre aceștia au fost sancționate conform legii 60 privind organizarea adunărilor publice cu câte 3.000 de lei fiecare. Nu s-au folosit gaze lacrimogene, s-a acționat legal”, a declarat Mihai Vornicu, ofițer de relații publice în cadrul Jandarmeriei Capitalei.
Aproximativ 2.000 de persoane au participat la marș.